Op 9 november vond de jaarlijkse Astrodag plaats.
De locatie was opnieuw het Huygensgebouw van de Radboud universiteit Nijmegen, die haar faciliteiten ter beschikking stelde.
Organisatoren waren: Centaurus A, de Nijmeegse afdeling van de KNVWS, de Astronomische Kring Nijmegen en de afdeling Sterrenkunde van Radboud. De Astrodag telde ruim 60 deelnemers.
De KNVWS Astrodag geeft een podium aan actieve amateurastronomen om hun waarnemingen en of bijzondere activiteiten voor het voetlicht te brengen.
Hier een korte impressie van het gebodene.
– 2024 is (was) een goed kometenjaar. Johan van Dorp liet schitterende plaatjes zien van kometen, met opnamen van vele amateur astronomen van veel plaatsen op aarde. De lokale opnamen werden niet vergeten.
– Eduard Mol liet waarnemingen zien aan kosmische masers, met een zelf gebouwde radiotelescoop, iets wat een zeldzaamheid is voor amateurs. Vooral de waarneming aan aan H20 masers maakte indruk.
– Adri Gerritsen stelde een app voor die het voor organisaties verspreid over Nederland mogelijk maakt te zien of er een sterbedekking plaats vindt die binnen het bereik van een kleine telescoop valt. Het doel is het waarnemen van sterbedekkingen door planetoïden voor een groter publiek toegankelijk te maken.
– Lichtvervuiling doet sterk afbreuk aan het ervaren van de sterrenhemel en de mogelijkheden voor amateursterrenkunde in de Lage Landen, vertelde Friedel Pas van de Belgische VVS. De invoering van moderne LED-verlichting heeft het probleem nog vergroot, vooral door het hoge aandeel van blauw licht ervan.
Helaas kon er in 2024 geen uitreiking van een Van der Biltprijs noch die van de van Woerdenprijs plaatsvinden. De organisatoren waren teleurgesteld dat hierover niet tijdig gecommuniceerd was. Er was in het programma wel rekening mee gehouden. De uitreiking van een prijs of prijzen kan een hoogtepunt voor de Astrodag zijn.
Van de Astrodag werd gebruik gemaakt om aandacht te vragen voor het bibliotheektelescopen project van de KNVWS. Telescopen worden door een KNVWS lidorganisatie geplaatst bij een lokale bibliotheek waarmee een overeenkomst wordt gemaakt. De telescopen worden vergelijkbaar met boeken voor een periode uitgeleend.
Esther Hanko van het Anton Pannekoek Instituut UVA, gaf uitleg bij het bibliotheektelescopenproject dat al een aantal jaren loopt in en rond Amsterdam.
Twee bibliotheektelescopen werden overgedragen aan de lidorganisaties die zich hiervoor hadden aangemeld. Namens de KNVWS overhandigde Martien Jacobs een van de telescopen aan de voorzitter van Centaurus A , die de telescoop op zijn beurt overdroeg aan de vertegenwoordiger van de bibliotheek Openbare Bibliotheek Gelderland Zuid afd. Nijmegen. De andere telescoop werd namens Galileo in ontvangst genomen door Servé Vaessen.
De vele onderlinge contacten en gezelligheid zijn altijd en waren ook deze keer een belangrijk onderdeel van de KNVWS Astrodag.