Educatie

Voor verenigingen zijn er diverse mogelijkheden om hun educatieprogramma uit te breiden en in contact te komen met andere verenigingen en potentiële bezoekers. Ook kunnen individuele leden in de toekomst getraind worden om hun kennis buiten de vereniging te delen en zo een ambassadeur te worden. We geven hieronder een overzicht van de mogelijkheden die de KNVWS momenteel en in de toekomst biedt.

Projecten en educatieprogramma’s

De KNVWS zet zich in om weer- en sterrenkunde kennis op interactieve wijze te onderwijzen. Dat kan door projecten te ondersteunen waarin een educatief component is verwerkt. Soms ontwikkelen we die zelf. In samenwerking met onze lidorganisatie de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) is een succesvol project gestart om sterrenwachten uit te rusten met een automatisch weerstations (AWS). Om deze apparatuur ook te gebruiken voor schoolbezoeken, wordt het project ondersteund met educatief materiaal dat is ontwikkeld op Sonnenborgh en beschikbaar is voor de deelenemende sterrenwachten.

Schoolbezoek en docententraining (in ontwikkeling)

Geïnteresseerde sterrenwachten en verenigingen kunnen naar verwachting vanaf medio-2021 (afhankelijk van de ontwikkelingen rond COVID19) gebruik maken van onderwijsmateriaal voor school- of groepsbezoeken. Dit materiaal wordt door de KNVWS in samenwerking met ESERO (European Space Education Resource Office) van ESA’s Education Office afgestemd op bezoeken aan de sterrenwachten. De lessen of activiteiten kunnen tijdens het bezoek uitgevoerd worden, of vooraf/achteraf in een aanvullende les op school. Ook kunnen we in samenwerking met ESERO docententrainingen op sterrenwachtlocaties organiseren. Docenten worden op deze manier gestimuleerd om sterrenkunde te onderwijzen, en om de sterrenwachten te bezoeken met schoolklassen.

Ambassadeursprogramma (in ontwikkeling)

Veel van de individuele leden van KNVWS lidorganisaties zijn enthousiast om hun kennis als amateurastronoom te delen met anderen. De KNVWS zal daarom samen met ESERO naar verwachting medio-2021 (afhankelijk van de ontwikkelingen rond COVID19) een ambassadeursprogramma lanceren. Hierbij worden leden met een didactische training opgeleid tot ‘ambassadeur’ om scholen met een telescoop te bezoeken. Ze krijgen praktische handvaten mee voor hoe je kinderen benadert en hoe je lesgeeft in een schoolklas. Het ambassadeursprogramma zal als een soort ‘kwaliteitskeur’ herkenbaar zijn voor docenten, dat drempelverlagend moet werken om een amateurastronoom met telescoop uit te nodigen in de klas. Ook zal ESERO dit project onder de aandacht brengen bij scholen en hen aanmoedigen om de ambassadeurs op school uit te nodigen.

Sterrenkundig lesmateriaal

De Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie (NOVA) heeft een overzicht gemaakt van lesmateriaal voor het primair onderwijs, de onderbouw van het voortgezet onderwijs en de bovenbouw van het voortgezet onderwijs gemaakt. Deze materialen kunnen ook ingezet worden bij schoolbezoeken aan sterrenwachten en verenigingen. Bekijk de lesmaterialen.

Mobiel planetarium

Er zijn verschillende (mobiele) planetaria in Nederland waarin de bezoeker meegenomen wordt op een virtuele reis door het heelal. Verenigingen en sterrenwachten die zelf een planetarium hebben, kunnen zich ook aansluiten bij de planetariumvereniging PlaNED om ervaringen en lesprogramma’s uit te wisselen. Wil je een mobiel planetarium op jouw locatie inzetten om evenementen extra inhoud te geven, kijk dan voor de mogelijkheden bij de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie, het Kapteyn Instituut van de Universiteit Groningen en Sterrenwacht Sonnenborgh.

Kennisdeling verenigingen en sterrenwachten

Verenigingen en sterrenwachten kunnen elkaars aanbod aanvullen, nauwer samenwerken en ervaringen uitwisselen op het gebied van educatie. Via de inlogomgeving van deze website kun je als vereniging bijvoorbeeld educatief materiaal delen met andere verenigingen en sterrenwachten. Het kan bijvoorbeeld gaan om overzichten van fysieke materialen die beschikbaar zijn, zoals telescopen en lichtmeters. Of het kan gaan om digitale lesmaterialen voor lessen of workshops. Neem contact op met het bestuur als je iets wilt aanbieden via deze inlogpagina.

Via de inlogomgeving heb je als vereniging ook toegang tot de landelijke sprekerslijst met deskundigen en onderzoekers die lezingen geven over actueel weer- en sterrenkundig onderzoek. Heb je ervaring met een goede spreker? Tip de spreker dan om zich aan te melden via het aanmeldformulier. Zo kunnen andere verenigingen deze spreker óók uitnodigen voor hun leden.