49e Landelijke sterrenkijkdagen 2025 op 7-9 maart
Over Nederland verspreid zijn ruim 60 lidorganisaties van de KNVWS gevestigd en actief. Daarnaast zijn er ook onafhankelijk opererende organisaties en individuen actief op het gebied van weer- en sterrenkunde. Velen van hen doen mee om de sterrenkunde dichterbij het publiek te brengen tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen. In 2024 konden bezoekers op meer dan 50 plaatsen, verspreid in Nederland terecht.
Wat is er te beleven
Veelal wordt bezoek ontvangen op de eigen vaste locatie, waarbij naast de sterrenhemel veel te doen en te beleven is. Maar er zijn ook plaatsen waar de telescoop naar het publiek komt. De telescoop wordt dan op een voor het publiek gemakkelijk toegankelijke plaats opgesteld: Stoepsterrenkunde. daarvoor moet te hemel wel helder zijn.
Als het weer mee wil werken is er tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen aan de hemel weer genoeg te beleven, een greep hieruit. De maan staat , als gebruikelijk in het eerste kwartier, vlak erbij de planeet Mars en Jupiter is niet ver weg.
Het sterrenbeeld Orion met zijn gasnevels, de kraamkamer van (duizenden) sterren. En daar weer in de buurt staan de Plejaden. Al deze objecten zijn te vinden aan de zuid-tot zuidoostelijke sterrenhemel.
Op veel plaatsen kun je de KNVWS waarneemstrippenkaart krijgen. Daar staan leuke sterrenkundige zaken op en kun je bijhouden wat je al gezien hebt of waaraan je hebt meegedaan.
Wordt het helder tijdens de Sterrenkijkdagen? Onze meteoroloog Jacob Kuiper stelt voor de Sterrenkijkdagen een korte weersverwachting op. Houd de homepage in de gaten voor de actuele weerinformatie.
Meedoen?
Heb je alleen of met je organisatie belangstelling om mee te doen dan kun je onderaan deze pagina op een formulier klikken om je aan te melden.
KNVWS zorgt via NOVA voor landelijke publiciteit en en er voor deelnemers ondersteunend materiaal beschikbaar in de vorm van folders, posters, te vinden op: Onderssteunende Materialen