Landelijke Zonnekijkdag

Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag. Op zondag 7 juli 2024 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: amateurastronomen kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Zitten wolken de zon in de weg? Laat je dan uitleggen wat voor wolken het zijn en wat dat weerkundig betekent.

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en die is fascinerend om te bekijken. Dat kun je veilig doen met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters is de intensiteit van de zon schadelijk voor je ogen. Amateurastronomen en sterrenwachten hebben gelukkig de juiste apparatuur om jou veilig naar de zon te laten kijken. Zo zijn er in wit-gefilterd licht, donkere vlekken zichtbaar: die zonnevlekken die een maat zijn voor de activiteit van de zon. En wanneer alle kleuren uit het zonlicht worden weggefiltert met uitzondering van één roodtint, dan wordt juist een kolkend en wervelend zonsbeeld zichtbaar met lussen van gas die groter kunnen zijn dan de aarde. Op dit moment vertoont de zon weer sterk toenemende activiteit en zijn er vrijwel dagelijks zonnevlekken te zien.

Een waanzinnig mooie foto van een zonnevlek, gemaakt met een H-alfa zonnekijker. Ook met het blote oog is een blik door een dergelijke zonnekijker indrukwekkend. Je vindt deze foto dan ook terug op onze flyer die je bij beelnemende kijklocaties kunt meenemen. Foto: Lunt Solar Systems.

Jaarlijks elke eerste zondag in juli: kom langs op 7 juli 2024

Afgelopen jaren zaten we in een zonneminimum, een periode waarin de zon minder actief is dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en verandert de zon zichtbaar. Nu begint de nieuwe cyclus weer aan te trekken en zijn er regelmatig mooie zonnevlekken te zien. In de komende jaren zal dat nog vaker het geval zijn. Daarom is het spannend om op de eerste zondag van juli tijdens de jaarlijks zonnekijkdag die veranderingen in de zonneactiviteit komen bekijken. Op de onderstaande landkaart staan alle deelnemende locaties die zich bij ons aangemeld hebben. Klik op een locatie voor meer bezoekersinformatie.

Aandacht voor weerkunde

Het weer speelt een grote rol voor het al dan niet kunnen bekijken van de zon. Vaak zijn wolken spelbreker, maar wolken vertellen ook wat voor weer het is en wat voor weer er aankomt. Zon en wolken samen zorgen ook voor bijzondere verschijnselen zoals halo’s en bijzonnen. Op veel locaties is kennis aanwezig en zal men je graag uitleg geven. Daarnaast biedt de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) op deze dag extra ondersteuning op het gebied van weerkunde.

Mooiweer wolken in Dwingeloo, Regenbogen in Rijnsburg; foto’s: Martien Jacobs

Wolkenposter Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie.

Doe mee als kijklocatie

Ben je in bezit van een zonnetelescoop of kun je op een andere veilige of leuke manier met mensen naar de zon kijken? Doe dan mee en meld je aan via het aanmeldformulier. Biedt je die dag een livestream aan? Dan kun je die hier ook aanmelden. Wij checken je aanmelding en jouw locatie verschijnt daarna zo snel mogelijk op de kaart. Voor deze editie van het evenement hebben we weer flyers beschikbaar. Klik hier voor ondersteunende materialen en tips voor het aanmelden. Klik hier voor extra ondersteuning voor weerkunde in samenwerking met de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK).

Aanmelden als locatie

Waar kan ik heen?

Toegangsprijs

Aanbod