INSCHRIJVEN KAN HIER! Op 27 oktober is het precies 150 jaar geleden dat de meteoriet Diepenveen insloeg bij het gelijknamige dorp. De Historische Vereniging Dorp Diepenveen en Omgeving (HVDD) en Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseren op vrijdag 27 oktober een speciale dag met feestelijk avondprogramma in het Kulturhus in Diepenveen. Kom langs en meld je zo spoedig mogelijk (liefst vóór 24 oktober) aan voor het avondprogramma via de KNVWS website.
Op 27 oktober 1873 valt in de directe omgeving van het dorpje Diepenveen een meteoriet. Ooggetuigen vinden de steen en brengen hem naar de onderwijzer in het dorp. Daarna geraakt de steen lange tijd buiten beeld om in 2012 bij toeval ‘herontdekt’ te worden. De unieke meteoriet is wetenschappelijk onderzocht en wordt bewaard bij Naturalis in Leiden. Het één van de slechts zes bekende Nederlandse meteorieten.
De Dag van de Meteoriet
Precies 150 jaar ná de inslag, op 27 oktober 2023, wordt in samenwerking met de Historische Vereniging Dorp Diepenveen en omstreken (HVDD) een feestelijk dag- en avondprogramma georganiseerd met een aantal evenementen, waaronder de onthulling van een herinneringsmonument en de presentatie van het boek ‘150 jaar meteoriet Diepenveen’. Alle activiteiten zijn GRATIS bij te wonen. Om een inschatting te kunnen maken van het aantal bezoekers van de publiekslezingen ’s avonds, wordt u verzocht om u tijdig (liefst vóór 24 oktober 2023) aan te melden.
In het Kulturhus in Diepenveen kan het publiek kennisnemen van wat er anderhalve eeuw geleden gebeurde via een aantal lezingen en workshops. Wie waren die ooggetuigen uit 1873? Hoe worden meteorieten gevonden en waaraan kun je ze herkennen? Ook wordt een wandeling georganiseerd naar de omgeving van de vindplaats van de meteoriet waar een informatiebord wordt onthuld. Spectaculair is ook een demonstratie verzorgd met een zogenaamde Meteoriet Impact Simulator, een apparaat dat nabootst hoe een meteorietinslag plaatsvindt en hoe de inslagkrater er uitziet. Voor jong en oud is een bezoek aan het mobiele planetarium een unieke belevenis om kennis te maken met de sterrenhemel.
Avondprogramma met interessante publiekspresentaties
Het programma wordt op de vrijdagavond afgesloten met een aantal publiekspresentaties in het Kulturhus in Diepenveen. Het lezingenprogramma biedt een breed publiek een fraaie inkijk in de wereld van meteoren- en meteorietenonderzoek. De bezoeker reist mee terug in de tijd naar 1873 en hoort welke omzwervingen de Diepenveense meteoriet sindsdien heeft gemaakt. Ook wordt besproken waarom deze meteoriet zo uniek is en welke informatie dit oplevert over de ontstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel en van de aarde. En wordt uitgelegd hoe (amateur)astronomen continu de hemel in de gaten houden om een mogelijke meteoriet zo spoedig mogelijk te kunnen vinden.
Kortom: de ‘Dag van de meteoriet’ is een dag voor jong en oud met diverse activiteiten en ’s avonds een programma met publiekspresentaties. Meer informatie over het programma van vrijdag 27 oktober is te vinden op www.knvws.nl/symposium/ of www.historischeverenigingdiepenveen.nl. De activiteiten en lezingen zijn gratis bij te wonen. Voor de lezingen in de avond kunt u zich aanmelden via https://www.knvws.nl/symposium/aanmelden/.
De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) kent een lange traditie van het organiseren van bijeenkomsten waar informatie over weer- en sterrenkunde wordt gedeeld met het brede publiek en de leden van aangesloten verenigingen. De lezingen en presentaties op dergelijke bijeenkomsten zijn op zeer toegankelijke wijze opgezet. Zo’n bijeenkomst (meestal ‘symposium’ genoemd) is goed te volgen zonder dat u een uitgebreide weer- of sterrenkundige achtergrond nodig heeft.
Headerfoto artikel: de Diepenveen in zijn houten kistje. Foto: Marco Langbroek