Nieuws van het bibliotheek telescopen project

Share this:
  • twitter icon
  • facebook icon
17 april 2024

Bibliotheektelescopen project in de provincie Groningen

Zoals in en rond Amsterdam, waar in een samenwerkingsverband tussen de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Anton Pannekoek Instituut van de Universiteit van Amsterdam een bibliotheektelescopen project bestaat, loopt er ook in Groningen een succesvol project.

Corine Bossink, Domeinspecialist Leven Lang Leren bij Biblionet Groningen: “We zijn in 2022 begonnen met het uitzetten van telescopen. Anno 2024 waren er in Groningen, stad en provincie 28 telescopen bij bibliotheken geplaatst, die samen meer dan 100 maal uitgeleend zijn.” Er zouden ook activiteiten zijn in Friesland en op de Waddeneilanden.

De telescoop, een Celestron Star Sense Explorer LT, is verpakt voor gemakkelijk vervoer, en er wordt een gebruiksaanwijzing bijgeleverd. Opvallend feit: Er is bij Corine geen geval bekend van schade aan een telescoop. Ze zijn erg gebruiksvriendelijk en er gaat niet gemakkelijk iets fout.

Hoe loopt dat in de praktijk?

De maximale uitleenperiode die we hanteren is 4 weken. ‘Groningen’ vraagt geen bijzondere leenovereenkomst, het gaat gewoon zo als bij boeken.
Net zoals boeken? Toch niet helemaal; de telescoop kun je niet zo uit het rek pakken en meenemen na een scan gemaakt te hebben. De telescoop ligt veilig op kantoor. De bibliotheek laat door middel van posters weten dat hier een telescoop geleend kan worden.
Een lener moet minimaal 18 jaar zijn of begeleid worden door een volwassen persoon. Er is veel gebruik door kinderen; het zijn vaak ouders met kinderen zijn die de telescoop komen lenen.

En verder?

De tot nu uitgeleende telescopen zijn echte instapmodellen. Er blijkt bij een aantal leners behoefte te bestaan (ontstaan) aan een telescoop met meer mogelijkheden zoals fotografie. Daarvoor is een ‘supertelescoop’ geselecteerd. Bekeken wordt of dit een reguliere uitbreiding van het project kan worden.

Het biliotheektelescopen project bij de KNVWS

De KNVWS is in samenwerking met het Anton Pannekoek Instituut, een eigen bibliotheek-telescopenproject gestart en heeft budget vrijgemaakt voor 15 telescopen. Daarvan zijn er tot nu toe 4 stuks gereserveerd. Met zijn leden, die over heel Nederland verspreid gevestigd zijn, willen we het project ook op andere plaatsen mogelijk maken en stimuleren.
De telescoop die door de KNVWS wordt aangeboden is een Bresser DOB 130 met zoomoculair, gebruiksklaar en transportvriendelijk verpakt. De telescoop is bedoeld voor visueel gebruik en is gebruiksvriendelijk gemaakt vóór aflevering.