De KNVWS verenigt duizenden mensen die sterrenkunde of weerkunde als hobby hebben en wij zetten ons in voor het populariseren van de weer- en sterrenkunde in Nederland. Bij de KNVWS zijn bijna zestig regionale verenigingen, sterrenwachten en landelijk georiënteerde thematische verenigingen (werkgroepen) aangesloten. Samen bereiken we vele tienduizenden bezoekers per jaar.
Als je jezelf interesseert voor het weer en de sterren, vanuit de hobby of je beroep, zoekt naar inspirerende lezingen om naar te luisteren, óf actief achter een telescoop kruipt om naar sterren en planeten te kijken; bij de KNVWS kun je terecht met jouw persoonlijke interesse. We dagen mensen graag uit om hun passie en nieuwsgierigheid te volgen, of helpen je om de weer- en sterrenkunde voor het eerst te ontdekken.
In Nederland zijn vele duizenden mensen gefascineerd door het weer of de sterrenhemel en ze zijn hiermee aan de slag gegaan als hobby. Dat kun je in je eentje doen, maar ook delen en beleven met anderen. Bij verschillende verenigingen en sterrenwachten in Nederland kun je daarom terecht om samen meer van het heelal te ontdekken.
Oudste populair-wetenschappelijke vereniging
Op 1 september 1901 werd de Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde opgericht vanuit het idee dat wetenschap toegankelijk moest zijn voor iedereen. Daarmee zijn we de oudste populair-wetenschappelijke vereniging in Nederland. Natuurlijk waren er voor die tijd al mee wetenschappelijke verenigingen, maar die hadden vooral beroepsmatige beoefenaars als leden. De eerste landelijke vereniging gericht op het brede publiek én de popularisatie van de natuurwetenschappen (weer- en sterrenkunde) was daarom de KNVWS, die daar in 1901 al vroeg bij was.
In het kader van het honderdjarig bestaan in 2001 verleende Hare Majesteit Koningin Beatrix het predicaat ‘Koninklijk’ bij besluit van 10 juni 2002. Dit werd op 5 oktober 2002 in Groningen uitgereikt door door Mw.mr. M.N. Kallen-Morren, plaatsvervangend Commissaris der Koningin van de provincie Utrecht.
Onze activiteiten
Over de werkwijze en activiteiten van de KNVWS vind je elders op deze website meer informatie. Bij de lidorganisaties van de KNVWS worden veel verschillende activiteiten georganiseerd, variërend van amateurbijeenkomsten en symposia tot publieksactiviteiten, waarneemactiviteiten en meer. Je kunt daarover alles vinden via de kaartomgeving op onze website.
Landelijke evenementen
De landelijke evenementen zijn uitgelezen kansen om eens kennis te komen maken met onze organisaties. De KNVWS organiseert jaarlijks de Landelijke Sterrenkijkdagen, hét sterrenkijkevenement dat al decennialang het Nederlandse publiek bij verenigingen en publieksterrenwachten, maar óók bij particulieren, een adembenemende blik geeft op de sterrenhemel. Vanaf 1976 werden de eerste 37 edities door Stichting De Koepel gecoördineerd. Na het opheffen van Stichting De Koepel in 2014 nam de KNVWS de organisatie over. Sinds 2019 organiseren we ook een Landelijke Zonnekijkdag om veilig naar de zon te kijken. Het is de zomerse tegenhanger van de Landelijke Sterrenkijkdagen en werkt toe naar het volgende zonnemaximum.
Mogelijkheden voor de vakwereld
De KNVWS vervult graag een rol in de kennisketen van de universiteit naar het publiek. Ben je student, PhD, postdoc of staflid bij een meteorologisch of sterrenkundig instituut? Weet dat je via ons kunt bijdragen met:
- Lezingen gericht op het algemene publiek of de geïnformeerde amateur. Meld je aan voor onze landelijke sprekerslijst, zodat onze lidorganisaties jou als spreker kunnen vinden. Hierbij hanteert de KNVWS een landelijke norm voor de sprekersvergoeding.
- Schrijf artikelen voor hét Nederlandse weer- en sterrenkunde tijdschift ‘Zenit’. Het is een uitgelezen kans om populairwetenschappelijk schrijven onder de knie te krijgen. Het magazine geeft je ook een mooi podium om je onderzoek bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.
- Samenwerken met deskundige amateurwaarnemers. Denk aan meteoorastronomie, variabele sterren, sterbedekkingen, supernova- en planeetwaarnemingen etc.