Projecten

Sterrenwachten, verenigingen en vakastronomen kunnen projectondersteuning aanvragen bij de KNVWS. Ze kunnen een beroep doen op de KNVWS zelf, of het Van Leeuwen Boomkamp Fonds voor Sterrenkunde. We kunnen op deze manier nieuwe initiatieven helpen realiseren voor onze lidorganisaties.

Hieronder staan enkele voorbeelden van succesvolle projecten die gerealiseerd en ondersteund zijn met KNVWS subsidies. Deze zijn uitsluitend beschikbaar voor KNVWS lidorganisaties. Bij het Van Leeuwen Boomkamp Fonds voor Sterrenkunde kunnen ook vakastronomen een aanvraag indienen. Lees meer over de subsidiemogelijkheden op deze pagina.

Weerstations voor Sterrenwachten

In samenwerking met onze lidorganisatie de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) is een succesvol project gestart om sterrenwachten uit te rusten met een automatisch weerstations (AWS) dat weergegevens meet voor het Sylphide project, een landelijk netwerk van weerwaarnemers. Daarnaast zijn de metingen van de stations zichtbaar in het internationale WOW-NL netwerk via het KNMI. Met deze samenwerking wilt de KNVWS de weerkundige kennis (de W in onze naam) bij onze sterrenwachten verbreden en het Sylphide-amateurnetwerk naar een groter aantal deelnemers brengen. Het weerstation zal ook ingezet worden in combinatie met een educatief programma op het vlak van de weerkunde dat beschikbaar is voor schoolbezoeken. De weerstations zijn gerealiseerd bij onze sterrenwachten Gooi en Vechtstreek (Noord-Holland), Copernicus (Noord-Holland), Tivoli (Noord-Brabant), Burgum (Friesland), Heerlen (Limburg), Bussloo (Gelderland), Philippus Lansbergen (Zeeland), met steun uit het educatieve Kees de Jagerfonds van de KNVWS.

‘Zie De Zon’ bij Sterrenwacht Tivoli, Oudenbosch

Sterrenwacht Tivoli bevind zich midden in historisch erfgoed en krijgt vooral te maken met dagtoerisme. Om bezoekers kennis te laten maken met de sterrenkunde is het project ‘Zie De Zon’ gestart, waarbij een H-alpha en een Calcium-K zonnekijker van Lunt een bezoek aan de sterrenwacht ook overdag ronduit spectaculair maakt. Om de sterrenwacht uit te rusten voor deze zonnewaarnemingen heeft de KNVWS dit project ondersteund met een toekenning vanuit het Van Leeuwen-Boomkamp fonds. Hiermee is onder meer de plaatsing van de Calcium-K zonnekijker gerealiseerd, waarmee het publiek met behulp van een astronomische webcam de zon in blauwtinten kan waarnemen.

Aquisitie ‘Broek in Waterland’ meteoriet

In de afgelopen twee eeuwen sloegen er slechts zes meteorieten in op Nederlands grondgebied die ook zijn teruggevonden. Tijdens het repareren van schade aan het dak van een schuurtje, vonden bewoners in Broek in Waterland in 2017 een zwartgeblakerde steen van ruim 500 gram. Het bleek een steenmeteoriet te zijn die op 11 januari 2017 insloeg. Het is het tweede geval van een meteorietinslag die in Nederland bebouwing raakt, de andere was de Glanerbrug in 1990. Met ondersteuning vanuit de KNVWS en het Van Leeuwen-Boomkampfonds kon de KNVWS bijdragen aan de aquisitie van de meteoriet door Naturalis. Zo kon deze meteoriet opgenomen worden in de rijkscollectie en werd de meteoorsteen behouden voor wetenschappelijk onderzoek.

Sterrenkunde Olympiade

Tijdens de Sterrenkunde Olympiade worden scholieren uitgedaagd om zicht te verdiepen in gecompliceerde sterrenkundige onderwerpen. De Sterrenkunde Olympiade is er voor alle leerlingen in het voorgezet onderwijs en het is een jaarlijkse terugkerende wedstrijd tussen middelbare scholieren. De winnaar van de Nederlandse Sterrenkunde Olympiade word uitgenodigd om te gaan waarnemen op een van de professionele telescopen op het Canarische eiland La Palma. De KNVWS is al enkele jaren een van de sponsoren van dit evenement om op die manier jongeren te enthousiasmeren voor de sterrenkunde.