Tuur naar de zon tijdens de Landelijke Zonnekijkdag, maar ontdek ook meer van het weer! Op zondag 2 juli 2023 kun je tijdens dit landelijke evenement veilig door een telescoop de zon bewonderen. Het weer speelt een grote rol voor het al dan niet kunnen bekijken van de zon. Zitten wolken de zon in de weg? Laat je dan uitleggen wat voor wolken het zijn en wat dat weerkundig betekent.
Vaak zijn wolken spelbreker voor sterrenkundige waarnemingen, ook voor de zon overdag, maar wolken vertellen ook wat voor weer het is en wat voor weer er aankomt. Zon en wolken samen zorgen ook voor bijzondere verschijnselen zoals halo’s en bijzonnen. Op veel kijklocaties van de Landelijke Zonnekijkdag is kennis aanwezig en zal men je graag uitleg geven. Daarnaast biedt de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK) dit jaar extra ondersteuning bij locaties op het gebied van weerkunde. Leden van de VWK kunnen vragen beantwoorden over het weer en de wolken(soorten). Soms worden er speciale weerpresentaties verzorgd. Ook wanneer de zon op deze zonnekijkdag wat vaker achter de wolken zou verdwijnen, is er dus nog genoeg te leren over het weer.
Wolkensoorten
In de weerkunde worden wolken ingedeeld in verschillende soorten. Sommige wolken zien er heel ‘plat’ uit, andere exemplaren juist heel opgebold en dan sterk lijkend op de vorm van een bloemkool. Wolken kunnen dicht boven het aardoppervlak hangen, maar soms ook meer dan 10 kilometer daarboven zweven. Het uiterlijk van de wolk en de hoogte waar die zich in de atmosfeer bevindt, zijn belangrijke uitgangspunten bij de naamgeving. Zo kennen we de wolkensoort Stratocumulus. Het woord strato staat voor gelaagd of in een laag, op eenzelfde niveau. op de foto zien we een voorbeeld van deze wolkensoort, die vaak het zonlicht nog voor een deel doorlaat.
Optische verschijnselen
Een kring om de zon heeft iedereen haast wel eens gezien. Het verschijnsel ontstaat wanneer zonlicht door een bepaald soort wolk schijnt en de wolkendeeltjes (druppeltjes of ijskristalletjes of een mix daarvan) het zonlicht afbuiten of breken. De vorm van de ijskristalletjes kan een groot aantal verschillende verschijnselen veroorzaken. Daarvan is de kring er eentje. Ook kan zonlicht worden gebroken in regendruppels. We zien dan de vaak fraai gekleurde regenboog ontstaan. De grootte van de afzonderlijke regendruppels beïnvloedt het uiterlijk van de regenboog.
Dit jaar bieden leden van de VWK, een weerkundige lidorganisatie die is aangesloten bij de KNVWS, extra ondersteuning voor de Zonnekijkdag. Wil je als kijklocatie meedoen aan de kijkdag en ben je geïnteresseerd in weerkundige ondersteuning? Klik hier voor het aanvragen van extra ondersteuning voor weerkunde in samenwerking met de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK).